Akváriumok akvarisztikai kiegészítők, díszhalak, garnélák, növényes akvarisztika

Rólunk Kertépítés Galéria
Hírek
Amano garnéla, Yamato garnéla /Caridina multidentata, Caridina japonica /

2011-03-25

Amano garnéla, Yamato garnéla /Caridina multidentata, Caridina japonica /


Lassú folyású vizek, állóvizek és mocsarak lakója a Yamato folyó térségében Ázsián belül; Japánban. Békés viselkedésűek, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk az Amano garnélákat. Igen népszerű az akvakertészek körében. Rendkívül jó algaevők. Nevét Takashi Amano-ról kapta, aki növényes akváriumaiban az alga növekedése ellen használta.
Testük világosbarna, átlátszó. Oldalukon vöröses-barnás pöttyök vannak, a nőstényeknél ezek a pöttyök inkább szaggatott vonalra hasonlítanak. A farkukon több fekete vagy fehér pötty van. Nem kizárólag algaevők! Adjunk nekik naponta egyszer élelmet, annyit, amennyit 2-3 óra alatt megesznek, a felesleget vegyük ki. Érzékenyek a nehézfémekre és a magas nitrát szintre. Szaporításuk nehéz. Testhosszuk: 4-5 cm

Csoport: Gerinctelenek

Táplálkozás: Algaevők, de adjunk nekik rendszeresen más eleséget is, spirulina tablettát, száraz haltápokat

Hőmérséklet: 20-28 °C

Vízkeménység: 5-20NK°

pH: 6,5-7,8

Akvárium: 20 literre 5-6 garnéla

Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, használjunk a víz színén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítás erősségét. Az akváriumot jól fedjük le, mert rendkívül jó szabadulóművészek…

 

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Kuli-kuli, párduccsík  /Pangio kuhlii, Acanthophthalmus fasciatus, Acanthophthalmus kuhlii, Cobitis

2011-03-21

Kuli-kuli, párduccsík /Pangio kuhlii, Acanthophthalmus fasciatus, Acanthophthalmus kuhlii, Cobitis


A Kuli-kuli békés természetű félénk hal, a növényekkel dúsan benőtt vizek lakója, és az iszapos aljzatban él Ázsiában; Indonéziában. Jól társítható kisebb békés halakkal, csapatban tartsuk őket. A teste hosszúkás, angolnaszerű a hátúszója a test vége felé található. Az úszói kicsik. Alapszíne narancssárgás, vagy világos barna, és sok széles függőleges csík fut rajta, amelyek a hasáig érnek. A hasi rész világos rózsaszín, vagy fehér. Négy pár bajusz szál nő ki a szájából, a szemek alatt pedig tüskeszerű kinövése van. A nemek megkülönböztetése nehézkes. Íváskor a nőstények teltebbek az ikráktól, és a második mellúszójuk vastagabb, a hímekénél. Mérete 11 cm. Leginkább csak lámpaoltás után jön elő. Nappal beássa magát az aljzatban, vagy árnyasabb helyre bújik. Akváriumban ritkán tenyésztik.

Csoport: Egyéb halak

Táplálkozás: Mindenevő, az akvárium aljzatát túrja élelem után

Hőmérséklet: 25-28 °C

Vízkeménység: 4-15 NK°

pH: 6,2-6,8

Akvárium: 40 literre 3-4 hal

Dekoráció: Sok búvóhely, sűrű növényzet. Homokos, vagy aprókavicsos talaj, mert szeretik beásni magukat

 

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Melini páncélosharcsa /Corydoras melini/

2011-03-21

Melini páncélosharcsa /Corydoras melini/


Dél-Amerika, Brazíliában a Rio Negro felső vidékén, és a Meta folyóban él a Corydoras melini. Vegyes akváriumban nagyon jól társítható békés fenéklakó harcsa. testhossza 5 cm. A nőstények könnyen megkülönböztethetőek a hímektől. Sokkal teltebb a hasi részük, különösen, ha tele van az ikrával. Szaporításuk nem nehéz egy növényekkel sűrűn beültetett akváriumban. Egy nőstényhez több hímet tegyünk. Ívásukat serkenthetjük, ha vizük 1/3-át hidegebb vízzel lecseréljük. A kishalaknak apró artémiát adjunk.

Csoport: Harcsák

Táplálkozás: tubifex, de elfogadja a száraz tápokat is

Hőmérséklet: 22-26°C

Vízkeménység: 1-15NK°

pH: 6-7

Akvárium: 60 literre 6-8 hal

Dekoráció: Éles szemcséktől mentes finom homok, sűrű növényzet

 

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Garnélák széles választéka

2011-02-28

Garnélák széles választéka


Üzletünkben széles választékban kaphatóak, a manapság oly népszerű garnélák, valamint a tartásukhoz szükséges minden egyéb felszerelések és kiegészítők.

 

Jelenleg nálunk kapható fajták:

 

-crystal red garnéla

-red cherry garnéla

-yellow garnéla

-snowball garnéla

-amano garnéla

-tigris garnéla

-üveg garnéla

-sepregető garnéla

A halak kiválasztása az üzletben

2011-02-13

A halak kiválasztása az üzletben


Ha kezdők vagyunk az akvarisztikában legjobb, ha olyan halakat választunk az akváriumunkba, amiket könnyű tartani, szívósak és ellenállóak a betegségekkel szemben. Kezdetnek ajánlatos békés, társaságkedvelő halakat választani: általában egyszerűbb a tartásuk és akár több fajta is együtt élhet. Vannak magányosan élők (pl. a fenéken élő harcsafélék) és rajhalak (pl. ékfoltos razbóra) amik csapatban érzik jól és biztonságba magukat, ezeket színben és méretben kiemelkedő domináns egyed vezeti. Legalább 6-12 darabot válasszunk belőlük. A halak rengeteg színváltozaban felvonulnak, akár fajtán belül is több variáció lehet, biztos találunk nekünk tetszőt. Formájukat figyelembe véve is érdemes megfontolni a választásukat: pl. jó úszók, kedvelik a gyors folyású vizeket (hosszúkás forma), lassú vagy álló vizeket kedvelik (lapított forma), fenéken élők (lapos formájúak).

Boltunkban nyugodtan kérje ki szakértőink véleményét a halak kiválasztásával kapcsolatban.