webshop
Hírek
Rózsás díszmárna / Puntius conchonius, Barbus conchonius, Cyprinus conchonius/

2011-06-28

Rózsás díszmárna / Puntius conchonius, Barbus conchonius, Cyprinus conchonius/


Élőhelye: Ázsián belül; Ássam, Bengáli és Észak-India Lassú folyású kis patakjai és kisebb-nagyobb tavai. Ez a faj élénk természete miatt az akváriumok kedvelt lakója. Kötekedő rajokban él. Gyakorlottabb kezdőknek ajánlott. Helyezzük zömök és nem túl félénk halak társaságába, pl. szumátrai díszmárna (Barbus tetrazona) közé. A hímek, melyek szexuális érettségüket 8 hónapos korukra érik el, karcsúbbak az ezüstös nőstényeknél, és színükben is különböznek: narancsos árnyalatú rózsaszínben pompáznak. Halak kifejlett mérete 10 cm. Szaporításukhoz készítsünk elő egy 50 literes akváriumot, melybe előzőleg jávai mohát (Vesicularia dubyana) és Ceratophyllum-szálakat teszünk. Este tegyük át ebbe a medencébe a két kiválasztott halat. Normális körülmények között az ikrázás másnap reggel megtörténik. A nőstény 300-400 ikrát bocsát ki magából, melyek 36 órával később kikelnek. Az ivadékokat kerekesférgekkel és sóféreglárvákkal etessük.

Csoport: Pontyfélék

Táplálkozás: Mindenevő

Hőmérséklet: 18-27 °C

Vízkeménység: <11NK°

pH: 6,5-7,2

Akvárium: 150 literre 6-8 hal

Dekoráció: Gyökér, úszó, lebegő növények, szabad nyílt tér az úszáshoz.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Sokcsíkú csigasügér / Neolamprologus multifasciatus/

2011-06-10

Sokcsíkú csigasügér / Neolamprologus multifasciatus/


Érdekes és szórakoztató látvány ezeknek a Tanganyika-tóból (Afrika) származó, és üres csigákban lakó bölcsőszájú halaknak az életét figyelni. Minden fajtának megvan a maga társas viselkedési módja. Vannak párban élők, mások kolóniában érzik jól magukat. Egyesek, mint a Neolamprologus ocellatus sok időt töltenek el azzal, hogy a kiválasztott csigaházat a nekik leginkább megfelelő pozícióba állítsák. Mivel ezek a fajok nem kívánnak túl nagy medencét, mindenki számára elérhetők, de főleg a fiatal akvaristáknak ajánljuk őket. Próbálkozzanak egy 5-6 példányból álló csapattal, melyben bizonyára akad egy vagy két pár. Egyébként nincs látható különbség a hímek és a nőstények között. Lassanként megszerveződik egy bizonyos társadalmi hierarchia az akvárium lakói között, miközben esetleg háremek is létrejönnek. Erős szűrésre és oxigéndús vízre van szükségük. A medence vizének egynegyedét hetente cserélni kell. Csupán csak 4 cm-es, a legkisebb bölcsőszájú hal. Csapatban élnek, a vízfenék közelében.

Csoport: Sügérek

Táplálkozás: plankton, artemia, jó minőségü száraz eledel

Hőmérséklet: 25-26°C

Vízkeménység: >8,4NK°

pH: >8.

Akvárium: 40 literre 5-6 hal

Dekoráció: Kevés homok és üres csigaházak.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Pávasüger /  rivulatus

2011-06-10

Pávasüger / rivulatus


Nyugat-Ecuador, Peru (Dél-Amerika) középső részein a folyók csendesebb szakaszain élő párban élő hala.  Teste ovális, a farokúszó lekerekített. A hát olíva-zöld, az oldala világoszöld. Minden pikkelynek sötétzöld mintázata van, amitől úgy tűnik, mintha a hal testén szakadozott vonalak futnának végig. A has és a fej rózsaszínes-barnás. A száj mögött a fejen gyönyörű türkiz színű világító csíkok és pöttyök húzódnak. Az úszókon rikító zöld és kék pöttyök találhatóak és a farokúszó, valamint a hátúszó szélei narancssárgák, vagy fehérek (ami a származási helytől függ). Mivel nagyon agresszívek, ezért csak olyan halakkal tartsuk, amelyek meg tudják védeni magukat! Minél nagyobb az akvárium, annál kevésbé agresszívek a halak. A nőstény színezete sötétebb, míg a hímek nagyobbra nőnek, és ahogy öregszenek "zsírhomlokot" növesztenek. A hím: 20 cm, a nőstény: 15 cm.

Csoport: Sügérek

Táplálkozás: A természetben ragadozó, de akváriumban mindent elfogyaszt.

Hőmérséklet: 20-25°C

Vízkeménység: 4-20 NK°

pH: 6,5-7,5

Akvárium: 200 literre 1 pár

Dekoráció: Gyökerekből, kövekből sok búvóhely. A növényeket kitúrhatja a talajból, ezért érdemes olyan növényeket használni, amiket a tereptárgyakra telepíthetünk.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Darázsgéb / Brachygobius xanthozonus, Brachygobius xanthozona/

2011-06-06

Darázsgéb / Brachygobius xanthozonus, Brachygobius xanthozona/


A Gobiidae-k családjának többi tagjához hasonlóan, a Brachygobius xanthozonus is meg tudja tartani magát a has úszójára támaszkodva. Így tölti a napjait az akvárium alján. Szumátra, Jáva, Borneó (Ázsia) folyóiból, folyamtorkolataiból származik. A legjobb csapatban tartani egy specifikus akváriumban, ahol mindegyik halnak jut egy kis terület, amit védelmezhet. A hímnek kontrasztosabbak a színei, mint a nősténynek, mely az ikrarakás előtt erősen kigömbölyödik s arról jól felismerhető. Kifejlett testhosszuk 5 cm. Akváriumban ritkán szaporodik.

Csoport: Brakkvizi halak

Táplálkozás: Ragadozó (jó minőségű, élő és fagyasztott eleség)

Hőmérséklet: 22-28 °C

Vízkeménység: 11,2-19,6NK°

pH: 7,5-8,5

Akvárium: 80 literre 5-6 hal

Dekoráció: Sok kő, gyökér, finom homok és olyan növények, melyek elviselik az enyhén sós vizet.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Celebeszi vitorláshal / Marosatherina ladigesi, Telmatherina ladigesi/

2011-06-06

Celebeszi vitorláshal / Marosatherina ladigesi, Telmatherina ladigesi/


 

1935-ben importálták először Celebeszről (Ázsia; Indonézia) ezt a gyönyörű szép, ott kristálytiszta vizű hegyi patakokban és tavakban élő halacskát. Teste szinte opálosan átlátszó halványsárgás, zöldes színű. Szemgyűrűje sárgászöldben csillogó. A faroktőtől a testközép felé kékeszöldben csillogó csík húzódik egészen a derékvonalig. Hát- és has-úszójának, valamint farokúszójának közepe citromsárga, első hátúszójának sugarai sötéttel átszőttek. Tartása nem mondható oly könnyűnek, mint sok más akváriumi halunké. A kifejlett állatok nem viselik el vagy csak igen nehezen, hogy egyik medencéből a másikba helyezzük át őket. Tartásuk előfeltétele a kristálytiszta, oxigén-dús, kemény víz, mely lehetőleg 20 nk° fölött legyen. Feltétlenül tegyünk a vízbe 10 literenként egy evőkanál nem jódos konyhasót is, mert igen érzékenyek minden penész- és gombafertőzésre. Ajánlatos őket külön akváriumban tartani, így érvényesül szépségük. A kis csapat állandó mozgásban van. A hímek játéka már korán jelzi ivarérettségüket.
A hímeket könnyű megkülönböztetni a nőstényektől. Farokúszójuk vége tejfehér, és ez a fehér szín hiányzik a nőstényeken. A hím:6-8 cm, a nőstény: 5-7 cm Kifejlett állatokon a második hát-és hasúszó hosszú szálakban megnyúlt és innen kapta a vitorlás nevet is.

Csoport: Kalászhalak

Táplálkozás: Mindenevő, kedveli az élő zsákmányt

Hőmérséklet: 22-28°C

Vízkeménység: 10-25 NK°

pH: 7-8

Akvárium: 50 literre 4-5 hal

Dekoráció: Sűrű növényzet, nagy nyílt tér az úszáshoz. Akváriumukat tegyük úgy, hogy a reggeli napfény megvilágítsa. Vizük 1/4-ét hetente cseréljük.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Ünnepi nyitvatartás:


Október 23.csüt.: zárva

Október 24.pén.:10-18

Október 25.szom.:10-13Ajándékutalvány már kapható üzletünkben, tetszés szerintí összegben.

Az ünnepek közeledtével kíváló ajándék lehet minden akvarista részére! 

 

Csak néhány érdekesség aktuális választékunkból:

Teljes választékunkat itt tekintheti meg!

   

 gyöngy dánió         endler guppi

   boraras merah    boraras brigittae

  

werneri kalászhal pseudomugilfurcatus

 

   törpe pettyes        hengeli razbóra

     kalászhal

 

Crystal red garnéla    amano garnéla

   tigris garnéla                 CPO

  

    fecskendező         sturisoma

     pontylazac     

corydoras pygmeus   otocinlus aff.

 

Panaque nigrolin.        Farlovella

 

   Apistogr  borelli         kék ramirezi

 

Kakadú törpesüg.   Kockás törpesügér


NANO AKVARISZTIKA 

 

-nano halak és élőlények

-technikák és kiegészítők széles  választéka

 razbórák, törpe corrydorasok, otocinlus, garnélák...,előtéri növények, mohák...és számtalan érdekesség,...

Gyere el személyesen!!