webshop
Hírek
Szemfoltos tarkasügér, Szemfoltos bölcsőszájú hal / Heros severus

2011-07-08

Szemfoltos tarkasügér, Szemfoltos bölcsőszájú hal / Heros severus


Az Amazonas medencéjében (Dél-Amerika) a növényekkel dúsan benőtt tavak és a lassan mozgó vizek lakója. A formája és egyszerűbb tartása miatt népi diszkosznak is nevezik. Teste ovális, oldalról lapított, szeme nagy és vörös színű, szája kicsi. A test színezete függ a származási helyétől. Általában zöldes hátú, az oldalán arany-zöld színű, a hasi részen pedig téglavörös. Hét vagy nyolc függőleges csík fut végig a testén, amik néha alig láthatóak. Elég sok színvariánsa létezik: arany, zöld, barna. Testhossza: 30 cm. Nyugodt békés viselkedésű, de területvédő hal. Nagyon szívós, akár a gazdája a kezéből is eszik egy idő után. Tarthatók párban, vagy kisebb csoportban. Ívás során a pár agresszívvé válhat, érdemesebb egy hímmel több nőstényt is tartani. Csoport: Sügérek

Táplálkozás: Mindenevő

Hőmérséklet: 24-29°C

Vízkeménység: 4-15 NK°

pH: 6-7,5

Akvárium: 1 hím és 3-4 nőstény 130 literre;

Dekoráció: Dús növényzet, kövekből, gyökerekből búvóhely, aljzatnak apró kavicsot, vagy homokot.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Feketecsíkos páncélosharcsa /Corydoras melanistius/

2011-06-30

Feketecsíkos páncélosharcsa /Corydoras melanistius/


Corydoras melanistius kedveli a sekély, gyenge sodrású vizeket, természetes élőhelyén is ilyen tulajdonságú vizekben él társas rajokban. Általában a vízfenék közelében úszik. Több helyi változata ismert, az eltérés testének rajzában mutatkozik. Szájától a szemvonalán keresztül, majd a kopoltyúfedőjétől a nagy hátúszójáig sötét csík húzódik a testén, és szabálytalanul elszórva sötét fekete pontok. Testhossza 6 cm.
Kifejlett állatok közt az ivarok megkülönböztetése könnyű, mert a hímek egy cm-rel is kisebbek maradnak.

Csoport: Harcsák

Táplálkozás: Mindenevő

Hőmérséklet: 20-28°C

Vízkeménység: 2-20 NK°

pH: 5,8-7,5.

Akvárium: 80 literre 6-8 hal

Dekoráció: Éles szemcséktől mentes finom homok, növények, gyökerek.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Narancscsíkos tilápia /Tilapia joka /

2011-06-30

Narancscsíkos tilápia /Tilapia joka /


A Tilapia joka a Sierra Leone Moa és Moro tiszta vizü oxigéndús szakaszain él, békés de területvédő, hasonló méretű halakkal jól meg van. Teste ovális alakú, fekete színű. Testén 8-9 sárga függőleges csík fut végig. A fejen szabálytalan alakú sárga csíkok húzódnak a szemtől a száj és a homlok irányába. Mintázatuk nagyon hasonlít a Tilapia buttikoferi-hez, de azoknál kisebbek, a fejük jobban lekerekített, valamint kevésbé agresszívek. Testmérete akváriumban 12 cm, de a természetben elérheti a 20 cm is. A nemek megkülönböztetése eléggé nehéz, a nőstények farok alatti úszója egy kicsit hosszabb. Szaporítása nehéz, barlangba ikrázik.

Csoport: Sügérek

Táplálkozás: Mindenevő, de növényi táplálékot igényel

Hőmérséklet: 22-25°C

Vízkeménység: 4-15 NK°

pH: 6-7,5

Akvárium: 200 literre 4 hal

Dekoráció: Aljzatnak apró kavicsot, vagy homokot. Kövekből és ágakból búvóhely, és a medence széleinél, és a háttérben sűrűn növényeket ültessünk. Igényli az oxigéndús vizet.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Ezüst cápaharcsa / Sciades seemanni, Arius jordani, Hexanematichthys seemani, Tachisurus seemani, Ar

2011-06-28

Ezüst cápaharcsa / Sciades seemanni, Arius jordani, Hexanematichthys seemani, Tachisurus seemani, Ar


Az Ezüst cápaharcsa nagyon élénk, nagy mozgásigényű hal. Elég békés, nagy testű sügérekkel jól tartható. A testük hosszúkás, alakja a cápára emlékeztető ezüstös színezetű, a hasi részen fehér. Az úszók feketék, amelyek széle fehér. A fejük lapos, szájuk és szemük viszonylag nagy. Három pár bajuszpárjuk van, egy a száj felső részén és kettő az alsó részén. Színezetük fakóbbá válik, ahogy öregszenek. A fiatal halakat még tarthatjuk édesvízben, de ahogy öregszenek úgy van szükségük az egyre sósabb vízre, ezért a kifejlett példányokat már csak brakkvízben tartsuk. Ha az Ezüst cápaharcsákat savas, és kizárólag édsvízben tartjuk, akkor megállnak a fejlődésben, és sokkal hamarabb elpusztulnak. A kifejlett halak a mellúszóik mozgatásával brekegő hangot képesek kiadni, amit az úszóhólyagjukkal felerősítenek. Ha valamiért meg kell fognunk őket, akkor nagy körültekintéssel tegyük azt, mert a mellúszóik első sugara tövében mérges tüske található, ami nagyon fájdalmas lehet, ha megszúrja az ujjunkat. Ha mégis megtörtént a baj, akkor forró vízben áztassuk a sebet, ami semlegesíti a méreg hatását, de mindenképpen nézessük meg orvossal is.
A nemek megkülönböztetése külsőleg nagyon nehéz: a kifejlett nőstényeknek (30 cm felett) teltebb a hasuk és világosabbak az úszóik. Akváriumi szaporodásuk még nem volt sikeres, mert hatalmas térre van szükségük, de a természetben megfigyelték már: az édesvizű folyók torkolataiban, a félsós vízben történik. Apai szájköltők: a kevés számú, nagy méretű ikrát a kikelésig a hím tartja a szájában. Az apa felúszik a folyókban és az édesvízben engedi szabadon a kishalakat a szájából, ahol azok az életük első szakaszát töltik, majd visszaúsznak a folyók torkolatvidékére. Ahogy a halak öregszenek, úgy van egyre több igényük az úszásra, ami nagy valószínűséggel a természetes élőhelyükön történő vándorlásnak tudható be. Ezt a nyughatatlanságot csökkenthetjük, ha kicsit megemeljük az akváriumuk sótartalmát. Természetes élőhelyük: Dél-amerik és Közép-amerika (Mexikótól Peruig). A csendes óceán mentén a partvonalhoz közeli folyók torkolatvidéke, gyakran brakkvízben is megtalálható, sőt a felnőtt példányok az óceánba is kiúsznak.
Csoport: Brakkvizi halak

Táplálkozás: Mindenevő, de elsősorban az élő eleséget kedveli.             

Hőmérséklet: 22-27°C

Vízkeménység: 8-30 NK°

pH: 6,8-8

Akvárium: 600 literre 4 hal

Dekoráció: Biztosítsunk számukra jól szűrt vizet, megfelelő vízáramlással és hatalmas úszótérrel. Az aljzat inkább legyen sötét, alakítsunk ki nekik kövekből és gyökerekből barlangokat, és a világítás ne legyen túl erős. Adjunk 10 literenként 20 gramm sót a vizükhöz.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Rózsás díszmárna / Puntius conchonius, Barbus conchonius, Cyprinus conchonius/

2011-06-28

Rózsás díszmárna / Puntius conchonius, Barbus conchonius, Cyprinus conchonius/


Élőhelye: Ázsián belül; Ássam, Bengáli és Észak-India Lassú folyású kis patakjai és kisebb-nagyobb tavai. Ez a faj élénk természete miatt az akváriumok kedvelt lakója. Kötekedő rajokban él. Gyakorlottabb kezdőknek ajánlott. Helyezzük zömök és nem túl félénk halak társaságába, pl. szumátrai díszmárna (Barbus tetrazona) közé. A hímek, melyek szexuális érettségüket 8 hónapos korukra érik el, karcsúbbak az ezüstös nőstényeknél, és színükben is különböznek: narancsos árnyalatú rózsaszínben pompáznak. Halak kifejlett mérete 10 cm. Szaporításukhoz készítsünk elő egy 50 literes akváriumot, melybe előzőleg jávai mohát (Vesicularia dubyana) és Ceratophyllum-szálakat teszünk. Este tegyük át ebbe a medencébe a két kiválasztott halat. Normális körülmények között az ikrázás másnap reggel megtörténik. A nőstény 300-400 ikrát bocsát ki magából, melyek 36 órával később kikelnek. Az ivadékokat kerekesférgekkel és sóféreglárvákkal etessük.

Csoport: Pontyfélék

Táplálkozás: Mindenevő

Hőmérséklet: 18-27 °C

Vízkeménység: <11NK°

pH: 6,5-7,2

Akvárium: 150 literre 6-8 hal

Dekoráció: Gyökér, úszó, lebegő növények, szabad nyílt tér az úszáshoz.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

November 1.-én  üzletünk 

zárva tartAjándékutalvány már kapható üzletünkben, tetszés szerintí összegben.

Az ünnepek közeledtével kíváló ajándék lehet minden akvarista részére! 

 

Csak néhány érdekesség aktuális választékunkból:

Teljes választékunkat itt tekintheti meg!

   

 gyöngy dánió         endler guppi

   boraras merah    boraras brigittae

  

werneri kalászhal pseudomugilfurcatus

 

   törpe pettyes        hengeli razbóra

     kalászhal

 

Crystal red garnéla    amano garnéla

   tigris garnéla                 CPO

  

    fecskendező         sturisoma

     pontylazac     

corydoras pygmeus   otocinlus aff.

 

Panaque nigrolin.        Farlovella

 

   Apistogr  borelli         kék ramirezi

 

Kakadú törpesüg.   Kockás törpesügér


NANO AKVARISZTIKA 

 

-nano halak és élőlények

-technikák és kiegészítők széles  választéka

 razbórák, törpe corrydorasok, otocinlus, garnélák...,előtéri növények, mohák...és számtalan érdekesség,...

Gyere el személyesen!!