webshop
Hírek
Narancscsíkos tilápia /Tilapia joka /

2011-06-30

Narancscsíkos tilápia /Tilapia joka /


A Tilapia joka a Sierra Leone Moa és Moro tiszta vizü oxigéndús szakaszain él, békés de területvédő, hasonló méretű halakkal jól meg van. Teste ovális alakú, fekete színű. Testén 8-9 sárga függőleges csík fut végig. A fejen szabálytalan alakú sárga csíkok húzódnak a szemtől a száj és a homlok irányába. Mintázatuk nagyon hasonlít a Tilapia buttikoferi-hez, de azoknál kisebbek, a fejük jobban lekerekített, valamint kevésbé agresszívek. Testmérete akváriumban 12 cm, de a természetben elérheti a 20 cm is. A nemek megkülönböztetése eléggé nehéz, a nőstények farok alatti úszója egy kicsit hosszabb. Szaporítása nehéz, barlangba ikrázik.

Csoport: Sügérek

Táplálkozás: Mindenevő, de növényi táplálékot igényel

Hőmérséklet: 22-25°C

Vízkeménység: 4-15 NK°

pH: 6-7,5

Akvárium: 200 literre 4 hal

Dekoráció: Aljzatnak apró kavicsot, vagy homokot. Kövekből és ágakból búvóhely, és a medence széleinél, és a háttérben sűrűn növényeket ültessünk. Igényli az oxigéndús vizet.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Ezüst cápaharcsa / Sciades seemanni, Arius jordani, Hexanematichthys seemani, Tachisurus seemani, Ar

2011-06-28

Ezüst cápaharcsa / Sciades seemanni, Arius jordani, Hexanematichthys seemani, Tachisurus seemani, Ar


Az Ezüst cápaharcsa nagyon élénk, nagy mozgásigényű hal. Elég békés, nagy testű sügérekkel jól tartható. A testük hosszúkás, alakja a cápára emlékeztető ezüstös színezetű, a hasi részen fehér. Az úszók feketék, amelyek széle fehér. A fejük lapos, szájuk és szemük viszonylag nagy. Három pár bajuszpárjuk van, egy a száj felső részén és kettő az alsó részén. Színezetük fakóbbá válik, ahogy öregszenek. A fiatal halakat még tarthatjuk édesvízben, de ahogy öregszenek úgy van szükségük az egyre sósabb vízre, ezért a kifejlett példányokat már csak brakkvízben tartsuk. Ha az Ezüst cápaharcsákat savas, és kizárólag édsvízben tartjuk, akkor megállnak a fejlődésben, és sokkal hamarabb elpusztulnak. A kifejlett halak a mellúszóik mozgatásával brekegő hangot képesek kiadni, amit az úszóhólyagjukkal felerősítenek. Ha valamiért meg kell fognunk őket, akkor nagy körültekintéssel tegyük azt, mert a mellúszóik első sugara tövében mérges tüske található, ami nagyon fájdalmas lehet, ha megszúrja az ujjunkat. Ha mégis megtörtént a baj, akkor forró vízben áztassuk a sebet, ami semlegesíti a méreg hatását, de mindenképpen nézessük meg orvossal is.
A nemek megkülönböztetése külsőleg nagyon nehéz: a kifejlett nőstényeknek (30 cm felett) teltebb a hasuk és világosabbak az úszóik. Akváriumi szaporodásuk még nem volt sikeres, mert hatalmas térre van szükségük, de a természetben megfigyelték már: az édesvizű folyók torkolataiban, a félsós vízben történik. Apai szájköltők: a kevés számú, nagy méretű ikrát a kikelésig a hím tartja a szájában. Az apa felúszik a folyókban és az édesvízben engedi szabadon a kishalakat a szájából, ahol azok az életük első szakaszát töltik, majd visszaúsznak a folyók torkolatvidékére. Ahogy a halak öregszenek, úgy van egyre több igényük az úszásra, ami nagy valószínűséggel a természetes élőhelyükön történő vándorlásnak tudható be. Ezt a nyughatatlanságot csökkenthetjük, ha kicsit megemeljük az akváriumuk sótartalmát. Természetes élőhelyük: Dél-amerik és Közép-amerika (Mexikótól Peruig). A csendes óceán mentén a partvonalhoz közeli folyók torkolatvidéke, gyakran brakkvízben is megtalálható, sőt a felnőtt példányok az óceánba is kiúsznak.
Csoport: Brakkvizi halak

Táplálkozás: Mindenevő, de elsősorban az élő eleséget kedveli.             

Hőmérséklet: 22-27°C

Vízkeménység: 8-30 NK°

pH: 6,8-8

Akvárium: 600 literre 4 hal

Dekoráció: Biztosítsunk számukra jól szűrt vizet, megfelelő vízáramlással és hatalmas úszótérrel. Az aljzat inkább legyen sötét, alakítsunk ki nekik kövekből és gyökerekből barlangokat, és a világítás ne legyen túl erős. Adjunk 10 literenként 20 gramm sót a vizükhöz.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Rózsás díszmárna / Puntius conchonius, Barbus conchonius, Cyprinus conchonius/

2011-06-28

Rózsás díszmárna / Puntius conchonius, Barbus conchonius, Cyprinus conchonius/


Élőhelye: Ázsián belül; Ássam, Bengáli és Észak-India Lassú folyású kis patakjai és kisebb-nagyobb tavai. Ez a faj élénk természete miatt az akváriumok kedvelt lakója. Kötekedő rajokban él. Gyakorlottabb kezdőknek ajánlott. Helyezzük zömök és nem túl félénk halak társaságába, pl. szumátrai díszmárna (Barbus tetrazona) közé. A hímek, melyek szexuális érettségüket 8 hónapos korukra érik el, karcsúbbak az ezüstös nőstényeknél, és színükben is különböznek: narancsos árnyalatú rózsaszínben pompáznak. Halak kifejlett mérete 10 cm. Szaporításukhoz készítsünk elő egy 50 literes akváriumot, melybe előzőleg jávai mohát (Vesicularia dubyana) és Ceratophyllum-szálakat teszünk. Este tegyük át ebbe a medencébe a két kiválasztott halat. Normális körülmények között az ikrázás másnap reggel megtörténik. A nőstény 300-400 ikrát bocsát ki magából, melyek 36 órával később kikelnek. Az ivadékokat kerekesférgekkel és sóféreglárvákkal etessük.

Csoport: Pontyfélék

Táplálkozás: Mindenevő

Hőmérséklet: 18-27 °C

Vízkeménység: <11NK°

pH: 6,5-7,2

Akvárium: 150 literre 6-8 hal

Dekoráció: Gyökér, úszó, lebegő növények, szabad nyílt tér az úszáshoz.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Sokcsíkú csigasügér / Neolamprologus multifasciatus/

2011-06-10

Sokcsíkú csigasügér / Neolamprologus multifasciatus/


Érdekes és szórakoztató látvány ezeknek a Tanganyika-tóból (Afrika) származó, és üres csigákban lakó bölcsőszájú halaknak az életét figyelni. Minden fajtának megvan a maga társas viselkedési módja. Vannak párban élők, mások kolóniában érzik jól magukat. Egyesek, mint a Neolamprologus ocellatus sok időt töltenek el azzal, hogy a kiválasztott csigaházat a nekik leginkább megfelelő pozícióba állítsák. Mivel ezek a fajok nem kívánnak túl nagy medencét, mindenki számára elérhetők, de főleg a fiatal akvaristáknak ajánljuk őket. Próbálkozzanak egy 5-6 példányból álló csapattal, melyben bizonyára akad egy vagy két pár. Egyébként nincs látható különbség a hímek és a nőstények között. Lassanként megszerveződik egy bizonyos társadalmi hierarchia az akvárium lakói között, miközben esetleg háremek is létrejönnek. Erős szűrésre és oxigéndús vízre van szükségük. A medence vizének egynegyedét hetente cserélni kell. Csupán csak 4 cm-es, a legkisebb bölcsőszájú hal. Csapatban élnek, a vízfenék közelében.

Csoport: Sügérek

Táplálkozás: plankton, artemia, jó minőségü száraz eledel

Hőmérséklet: 25-26°C

Vízkeménység: >8,4NK°

pH: >8.

Akvárium: 40 literre 5-6 hal

Dekoráció: Kevés homok és üres csigaházak.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

Pávasüger /  rivulatus

2011-06-10

Pávasüger / rivulatus


Nyugat-Ecuador, Peru (Dél-Amerika) középső részein a folyók csendesebb szakaszain élő párban élő hala.  Teste ovális, a farokúszó lekerekített. A hát olíva-zöld, az oldala világoszöld. Minden pikkelynek sötétzöld mintázata van, amitől úgy tűnik, mintha a hal testén szakadozott vonalak futnának végig. A has és a fej rózsaszínes-barnás. A száj mögött a fejen gyönyörű türkiz színű világító csíkok és pöttyök húzódnak. Az úszókon rikító zöld és kék pöttyök találhatóak és a farokúszó, valamint a hátúszó szélei narancssárgák, vagy fehérek (ami a származási helytől függ). Mivel nagyon agresszívek, ezért csak olyan halakkal tartsuk, amelyek meg tudják védeni magukat! Minél nagyobb az akvárium, annál kevésbé agresszívek a halak. A nőstény színezete sötétebb, míg a hímek nagyobbra nőnek, és ahogy öregszenek "zsírhomlokot" növesztenek. A hím: 20 cm, a nőstény: 15 cm.

Csoport: Sügérek

Táplálkozás: A természetben ragadozó, de akváriumban mindent elfogyaszt.

Hőmérséklet: 20-25°C

Vízkeménység: 4-20 NK°

pH: 6,5-7,5

Akvárium: 200 literre 1 pár

Dekoráció: Gyökerekből, kövekből sok búvóhely. A növényeket kitúrhatja a talajból, ezért érdemes olyan növényeket használni, amiket a tereptárgyakra telepíthetünk.

akvarisztika, díszhalak, halak akváriumba, garnéla, külső szűrő

November 1.-én  üzletünk 

zárva tartAjándékutalvány már kapható üzletünkben, tetszés szerintí összegben.

Az ünnepek közeledtével kíváló ajándék lehet minden akvarista részére! 

 

Csak néhány érdekesség aktuális választékunkból:

Teljes választékunkat itt tekintheti meg!

   

 gyöngy dánió         endler guppi

   boraras merah    boraras brigittae

  

werneri kalászhal pseudomugilfurcatus

 

   törpe pettyes        hengeli razbóra

     kalászhal

 

Crystal red garnéla    amano garnéla

   tigris garnéla                 CPO

  

    fecskendező         sturisoma

     pontylazac     

corydoras pygmeus   otocinlus aff.

 

Panaque nigrolin.        Farlovella

 

   Apistogr  borelli         kék ramirezi

 

Kakadú törpesüg.   Kockás törpesügér


NANO AKVARISZTIKA 

 

-nano halak és élőlények

-technikák és kiegészítők széles  választéka

 razbórák, törpe corrydorasok, otocinlus, garnélák...,előtéri növények, mohák...és számtalan érdekesség,...

Gyere el személyesen!!