Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

JBL ProAqua Test NH4 Ammonium utántöltő

3.170 Ft
Menny.:db
Cikkszám: JBL24122
Elérhetőség: Általában raktáron

Akvárium vízteszt / JBL ProAqua Test NH4 Ammonium utántöltő - 3.170 Ft

JBL ProAqua Test NH4 ammonium utántöltő, mely Kb. 50 mérésre elegendő, külön üvegedénykével és az ammóniatartalom meghatározására szolgáló táblázattal.
Édes- és tengervízhez egyaránt alkalmas.

Az alábbi lépésenként mér: < 0,05; 0,1; 0,2; 0,4; 0,6; 1; 1,5; 3; 5 mg/l.
Javasolt érték: max. 0,25 mg/l NH₄.

Laboratóriumi kiegyenlítő rendszer a víz-elszíneződések kompenzálására.
Gyártó: Jbl
Szerezhető hűségpontok: 106

Leírás és Paraméterek

JBL ProAqua Test NH4 ammonium utántöltő, mely Kb. 50 mérésre elegendő, külön üvegedénykével és az ammóniatartalom meghatározására szolgáló táblázattal.
Édes- és tengervízhez egyaránt alkalmas.

Sajátosságok:

A JBL ammónium teszt-készlet az édes- és tengervízi akváriumban, valamint a kerti tóban (koi pontyos tóban) lévő ammónium-/ammóniatartalom mérésére és rutinszerű ellenőrzésére szolgál 0,1-5,0 mg/l (ppm) közötti tartományban. A JBL által külön erre a célra kifejlesztett kompenzációs eljárás révén az enyhén elszíneződött akváriumi vízben is, mint pl. tőzeges szűrésnél vagy betegségek kezelésénél, pontos és megbízható eredmények érhetők el.

Miért kell tesztelni?
A következő fejtegetések mind az édes- és tengervízre, mind a kerti tavakra (koi pontyos tavakra) egyaránt érvényesek:

Az akváriumban lévő összes szerves anyag (eleség- és növénymaradékok, a halak ürüléke) leépülési vagy mineralizációs folyamata a fehérje-ammónium-nitrit-nitrát fokozatokon keresztül történik. Bizonyos baktériumok felelősek ezért a folyamatért. Az ammónium, nitrit és nitrát egyes közbenső fokozatok mérése révén vélemény adható az „akváriumi”, illetőleg „tavi” rendszer működéséről. Az ammónium és a nitrit normális körülmények közt ne dúsuljon fel 0,2 mg/l (ppm) koncentrációk fölé. Ha mégis fennáll ez az eset, úgy zavar állhat fenn a baktériumháztartásban. Halbetegségek gyógyítására szolgáló sok gyógyszer károsíthatja a hasznos tisztítóbaktériumokat és ezáltal az ammóniumtartalom emelkedéséhez vezethet. Rendszerint a jól ápolt, teljesítőképes biológiai szűrővel ellátott akváriumban, ill. a szakszerűen kialakított kerti tóban nem lesz mérhető az ammónium. Az ammónium fontos tápanyag a növények számára és normális körülmények közt nem mérgező a halakra. A pH-értéktől függően viszont az ammóniumból (NH4 +) halra mérgező ammónia (NH3 ) keletkezhet. Ebből az okból az ammónium mérésével együtt mindig el kell végezni a pH-mérést is.

Orvoslás:
Rövid távú teendő (csak akvárium):
kb. 50 %-os vízcsere, eközben a friss víz pH-értéke semmi esetre sem lehet magasabb mint az akváriumi vízé.

Hosszú távú teendők:
Akvárium: Tisztítóbaktériumok bejuttatása JBL Denitrol és JBL FilterStart termékekkel. Alkalmas biológiai szűrő használata; kevesebb etetés, esetleg a halállomány csökkentése.

Kerti tó: Tisztítóbaktériumok bejuttatása JBL BactoPond és JBL FilterStart Pond termékekkel. Ezek hiányában egy teljesítőképes tavi szűrő beszerelése révén. Adott esetben átgondolandó a tó általános koncepciója: Elegendő-e az aljtalaj? Növényi tisztítóberendezés? stb. ...

Útmutató:
1. A vizsgálandó vízzel többször öblítse ki a két vizsgálópoharat.

2. A mellékelt fecskendő segítségével töltsön mindkét vizsgálópohárba 5-5 ml próbavizet.

3. A két vizsgálópohár egyikébe a következőképpen adja a reagenseket:

a) 4 csepp 1-es reagenst, keverje jól össze!

b) 4 csepp 2-es reagenst, keverje össze

c) 5 csepp 3-as reagenst, keverje össze, hagyja 15 percig állni.

4. Helyezze be mindkét vizsgálópoharat a komparátortömbbe: a reagenst tartalmazó poharat a komparátortömb sima végén, a kezeletlen próbavizet tartalmazó poharat (vakpróba) a komparátortömb bemetszett végén.

5. A komparátortömböt a bemetszéssel az értékek felé mutatva a két próbaüveggel együtt mozgassa ide-oda addig a színskálán, amíg a reagenssel vegyített próba színe a lehető legjobban megfelel a vakpróba alatti színnek.

6. Olvassa le az ammóniumtartalmat a komparátortömb bemetszésénél.

Megjegyzés:

Ha a méréskor sötétebb színt kap, mint amilyen a színkártyán található, akkor hígítsa fel a próbát desztillált vízzel vagy ammóniummentes vízzel és újból végezze el a mérést.

A hígítástól függően a tényleges ammóniumtartalom megállapítására az eredményt a következőképpen kell beszorozni:

2,5 ml próba + 2,5 ml deszt. víz: eredmény x 2

1 ml próba + 4 ml deszt. víz: eredmény x 5

0,5 ml próba + 4,5 ml deszt. víz: eredmény x 10

Tippünk a környezet iránt felelősséget érző alkalmazók számára:
A JBL teszt-készletekhez használjon utántöltőt.