Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
4.580 Ft
Menny.:db
Ingyenes szállítás
30000Ft felett!
Regisztrálj
a hűségpontokért!
Termék címkék:
no2 no5

JBL ProAqua NO2 - Nitrit teszt készlet

Cikkszám: JBL24123
Elérhetőség: Raktáron

Akvárium vízteszt / JBL ProAqua NO2 - Nitrit teszt készlet - 4.580 Ft

JBL ProAqua nitrit teszt-készlet (NO2)

A JBL nitrit teszt-készlet NO2 az édes- és tengervízi akváriumban, valamint a kerti tóban lévő nitrittartalom mérésére és rutinszerű ellenőrzésére szolgál 0,025 - 1,0 mg/l (ppm) közötti tartományban.A JBL által külön erre a célra kifejlesztett kompenzációs eljárás révén az enyhén elszíneződött vízben is, mint pl. tőzeges szűrésnél vagy betegségek kezelésénél, pontos és megbízható eredmények érhetők el.
Gyártó: Jbl
Szerezhető hűségpontok: 153
Tovább
4.580 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

A JBL nitrit teszt-készlet NO2 az édes- és tengervízi akváriumban, valamint a kerti tóban lévő nitrittartalom mérésére és rutinszerű ellenőrzésére szolgál 0,025 - 1,0 mg/l (ppm) közötti tartományban.
A JBL által külön erre a célra kifejlesztett kompenzációs eljárás révén az enyhén elszíneződött vízben is, mint pl. tőzeges szűrésnél vagy betegségek kezelésénél, pontos és megbízható eredmények érhetők el.

Javasolt érték: max. 0,1 mg/l nitrit édesvízben.
Kb. 50 mérésre, üvegedénykével.
Édes- és tengervízhez.
Az alábbi lépésenként mér: < 0,01; 0,025; 0,05; 0,1; 0,2; 0,4; 0,6; 0,8; 1,0 mg/l.
Színskála 9 színnel, a sárgától a rózsaszínig.
Laboratóriumi kiegyenlítő rendszer a víz-elszíneződések kompenzálására.
A készlet a vízmennyiségek egyszerű kimérésére szolgáló fecskendőt is tartalmaz.

Miért kell tesztelni?
A következő fejtegetések mind az édes- és tengervízre, mind a kerti tavakra egyaránt érvényesek: az akváriumban lévő összes szerves anyag (eleség- és növénymaradékok, a halak ürüléke) leépülési vagy mineralizációs folyamata a fehérje-ammónium-nitrit-nitrát fokozatokon keresztül történik. Bizonyos baktériumok felelősek ezért a folyamatért. Az ammónium, nitrit és nitrát egyes közbenső fokozatok mérése révén vélemény adható az akváriumi, illetőleg tavi rendszer működéséről. Az ammónium és a nitrit normális körülmények közt ne dúsuljon fel 0,2 mg/l (ppm) koncentrációk fölé. Ha mégis fennáll ez az eset, úgy zavar állhat fenn a baktériumháztartásban. Halbetegségek gyógyítására szolgáló sok gyógyszer károsítja a hasznos tisztítóbaktériumokat. Ezáltal megemelkedik a nitrittartalom. Rendszerint a jól ápolt, teljesítőképes biológiai szűrővel ellátott akváriumban, ill. a szakszerűen kialakított kerti tóban nem lesz mérhető a nitrit. A nitrit, az ammóniához hasonlóan, erős halméreg. A halfaj érzékenységétől függően a 0,5 és 1 mg/l (ppm) közötti koncentrációk már halálosak lehetnek. Általában elmondható, hogy a tengeri halak és a fiatal halak érzékenyebbek, mint a felnőtt halak.

Sajátosságok a kerti tavaknál:
Ha a hőmérséklet az évszaktól függően csökken, akkor különösen figyelembe kell venni azt, hogy a tisztítóbaktériumok aktivitása is gyengül. Ha olyan nem alkalmas „téli eleséget” használnak, amelyeknek túl magas a proteintartalma, akkor az a nitrit veszélyes emelkedését eredményezheti, mivel a halak protein-emésztéséből származó hulladékanyagokat a baktériumok már nem dolgozzák fel. Ezért különösen fontos az olyan eleség etetése, amely egyidejűleg magas energiatartalmú (zsírtartalmú) és alacsony proteintartalmú, mint pl. a JBL Koi Energil mini és a JBL Koi Energil maxi vagy a JBL PondEnergil.

Orvoslás:
Rövid távú intézkedés:
kb. 50 %-os vízcsere

Hosszú távú intézkedések:
Akvárium:
Tisztítóbaktériumok bejuttatása JBL Denitrol és JBL FilterStart termékekkel. Alkalmas biológiai szűrő használata; kevesebb etetés, esetleg a halállomány csökkentése, pH 7-7,5 édesvízben, 7,9 – 8,5 tengervízben.

Kerti tó:
Tisztítóbaktériumok bejuttatása JBL BactoPond és JBL FilterStart Pond termékekkel. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, úgy teljesítőképes tavi szűrő beszerelése révén. Adott esetben átgondolandó a tó általános koncepciója: Elegendő-e az aljtalaj? A mocsári övezet mint növényi tisztítóberendezés? stb. ...

Útmutató:

1. A vizsgálandó vízzel többször öblítse ki a két vizsgálópoharat.
2. A mellékelt fecskendő segítségével töltsön mindkét vizsgálópohárba 5-5 ml próbavizet.
3. A két vizsgálópohár egyikébe adjon 5 csepp 1-es reagenst és utána 5 csepp 2-es reagenst és minden reagens hozzáadás után rázással keverje össze ezeket. A teljes színkialakulásig (kb. 3 perc) hagyja állni.
4. Helyezze be mindkét vizsgálópoharat a komparátortömbbe: a reagenst tartalmazó poharat a komparátortömb sima végén, a kezeletlen próbavizet tartalmazó poharat (vakpróba) a komparátortömb bemetszett végén.
5. A komparátortömböt a bemetszéssel az értékek felé mutatva a két próbaüveggel együtt mozgassa ide-oda addig a színskálán, amíg a reagenssel vegyített próba színe a lehető legjobban megfelel a vakpróba alatti színnek.
6. Olvassa le a nitrittartalmat a komparátortömb bemetszésénél.

Megjegyzés: Ha a méréskor sötétebb színt kap, mint amilyen a színkártyán található, akkor hígítsa fel a próbát desztillált vízzel vagy nitritmentes vízzel és újból végezze el a mérést.

A hígítástól függően a tényleges nitrittartalom megállapítására az eredményt a következőképpen kell beszorozni:
2,5 ml próba + 2,5 ml deszt. víz: eredmény x 2
1 ml próba + 4 ml deszt. víz: eredmény x 5
0,5 ml próba + 4,5 ml deszt. víz: eredmény x 10

Tippünk a környezet iránt felelősséget érző alkalmazók számára:
A JBL teszt-készletekhez használatos összes reagens kedvező árú utántöltő csomagként a kereskedelemben kapható!
A színkártya hátoldalán kiegészítésül egy könnyen érthető piktogramos útmutató található.

Tovább
Az oldal tetejére