Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
3.770 Ft
Menny.:db
Ingyenes szállítás
30000Ft felett!
Regisztrálj
a hűségpontokért!
Termék címkék:
szilikát

JBL Proaqua SiO2 - szilikát teszt utántöltő

Cikkszám: JBL24119
Elérhetőség: Raktáron

Akvárium vízteszt / JBL Proaqua SiO2 - szilikát teszt utántöltő - 3.770 Ft

JBL SiO2 silicat teszt utántöltő. Megmutatja a szilikát-szintet. A kavicsalgák a magas szilikát szintnél indulnak növekedésnek.

Az alábbi lépésenként mér: < 0,1; 0,2; 0,4; 0,8; 1,2; 1,6; 2,0; 3;0; > 6,0 mg/l. Édes- és tengervízhez is használható.

Útmutató:




  • 1. A vizsgálandó vízzel többször öblítse ki a két vizsgálópoharat.

  • 2. A mellékelt fecskendő segítségével töltsön mindkét vizsgálópohárba 10-10 ml próbavizet.

  • 3. A két vizsgálópohár egyikébe a következőképpen adja a reagenseket:

  • a) 10 csepp 1-es reagenst, keverje össze 3 percig hagyja állni

  • b) 10 csepp 2-es reagenst, keverje össze 3 percig hagyja állni

  • c) Egy kis mérőkanálnyi (a mellékelt kettős kanál keskeny vége) 3-as reagenst a fedéllel lezárva feloldódásig rázogasson, majd 3 percig hagyja állni

  • 4. Helyezze be mindkét vizsgálópoharat a komparátortömbbe: a reagenst tartalmazó poharat a komparátortömb sima végén, a kezeletlen próbavizet tartalmazó poharat (vakpróba) a komparátortömb bemetszett végén.

  • 5. A komparátortömböt a bemetszéssel az értékek felé mutatva a két próbaüveggel együtt mozgassa ide-oda addig a színskálán, amíg a reagenssel vegyített próba színe a lehető legjobban megfelel a vakpróba alatti színnek.

  • 6. Olvassa le a szilikáttartalmat a komparátortömb bemetszésénél. A színkártyán járulékosan elhelyezett színátmenet zöldtől piros felé lehetővé teszi a mért érték gyors megítélését.





Ha a méréskor a színkártyán láthatónál sötétebb színt kap, akkor desztillált vízzel vagy szilikátmentes vízzel hígítsa fel a próbát és újból végezze el a mérést.



A hígítástól függően a tényleges szilikáttartalom megállapításához a következőképpen kell beszorozni a kapott eredményt:

5 ml próba + 5 ml deszt. víz: eredmény x 2

2 ml próba + 8 ml deszt. víz: eredmény x 5

1 ml próba + 9 ml deszt. víz: eredmény x 10



A színkártya hátoldalán kiegészítésül egy könnyen érthető piktogramos útmutató található.







 
Gyártó: Jbl
Szerezhető hűségpontok: 126
Tovább
3.770 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

JBL Szilikát teszt SiO2, megmutatja a szilikát-szintet az akváriumban.

Sajátosságok:
A JBL szilikát teszt-készlet SiO2 az édes- és tengervíz szilikáttartalmának mérésére és rutinszerű ellenőrzésére szolgál 0,2 - >6 mg/l (ppm) közötti tartományban. A JBL által külön erre a célra kifejlesztett kompenzációs eljárás révén az enyhén elszíneződött olyan vízben, mint pl. tőzeges szűrésnél és betegségek kezelésénél, pontos és megbízható eredmények érhetők el. A vízpróbában egyidejűleg jelenlévő foszfát által okozott lehetséges zavarok a 2-es reagens időbeli eltolódásos hozzáadásával elháríthatók.

Miért kell tesztelni?
A szilícium a Föld egyik leggyakrabban előforduló eleme. Szilikátos kőzetek elmállásakor szilícium szilikát alakban a felszíni vizekbe és a talajvízbe kerül. A vezetékes víznek ezért az érintett régió altalajának minőségétől függően különbözően magas az oldott szilikáttartalma. A vezetékes vízben 40 mg/l értékig, ritkábban ennél magasabb szilikáttartalom is található. A szilikátok nem mérgezők és az ivóvízben nincsenek megadva erre határértékek.

A szilíciumnak a kavicsalgák (diatomeák), néhány vízinövény (pl. tócsagaz) valamint kőszivacsok és néhány más gerinctelen állat tápanyagaként van akvarisztikai jelentősége. Akváriumok új berendezése után a kavicsalgák általi barna bevonatok jelentik az első betelepülést. Ezek a bevonatok viszont lassan eltűnnek az akvárium bejáratása után és amikor más algák és mikroorganizmusok révén már elegendő konkurencia alakult ki. Eközben a víz szilikáttartalma is észrevehetően csökken. Viszont vízcsere után és az az által újonnan bevitt szilikát révén mindenekelőtt tengervízben ismét feltűnhetnek ilyen kavicsalgák okozta bevonatok. Ezért a tengervízi akváriumok feltöltéséhez és vízcseréjéhez előnyben kell részesíteni az ozmózisvíz használatát. A következő értékeket javasoljuk: Édesvíz és kerti tó vize: 1 mg/l körül, 2 mg/l-ig még eltűrhető. Tengervíz: maximum 1 mg/l

A fokozott szilikáttartalom által előidézett problémák orvoslása:
• A szilikáttartalom ellenőrzése az alkalmazott vízben.
• A részleges vízcseréhez alacsony szilikáttartalmú víz (fordított ozmózis, pl. JBL Osmose 120) használata.
• Szilikátabszorberen keresztüli szűrés (JBL SilicatEx).

Tippünk a környezet iránt felelősséget érző alkalmazók számára:
A JBL teszt-készletekhez használatos összes reagens kedvező árú utántöltő csomagként a kereskedelemben kapható!

Tovább
Az oldal tetejére